Белачката служи за декоративно нарязване и обелване на кората на цитрусови подове. Можете да я използвате не само за лимони, но и за портокали или лайм.
Запомнете!
- Отрежете/обелете само цветната част на кората, белият пласт е горчив.
- Преди да използвате белачката, я измийте старателно, и най-добре накиснете във вряла вода цялата кора на плода.
Използвайте двете остриета на белачката по различни начини:
- с едното ножче можете да отрежете дебели, дълги ленти,
- а с по-малкото ножче можете да обелите по-къси и тесни лентички.
Самата дейност белене е много лесна: вземете плода в едната си ръка, белачката в другата. Притиснете ножчето и обелете плода, докато получите толкова кора, колкото ви е нужна.
Ако имате само едно острие – правете дълги движения, както при белене на плодове (например ябълка).
Ако острието е малко – правете къси движения, както при настъргване с ренде.
Обелената кора можете да използвате прясна или захаросана – може да я оваляте или сварите във вода със захар. Изглежда красиво като украса за кафе и е добавка с прекрасен вкус.