ИДЕАЛНАТА БИТА СМЕТАНА

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ:

10 минути

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ И АКСЕСОАРИ:
Лека, пухкава, копринена и сметанова – затова я обичаме. Запознайте се с тайната на идеалната бита сметана.
подсладена течна сметана 36% лъжичка пудра захар (по избор) купа миксер или телена бъркалка за разбиване
За вариант с желатин: лъжичка желатин 2-3 лъжички вода
Важна крачка – купуване на правилната сметана. Трябва да е подсладена и и с висока масленост, най-добре 36%.
Охладете добре купата и бъркалката – благодарение на това сметаната ще се разбие по-бързо. Налейте добре охладената сметана и разбивайте с миксера на средна скорост или с бъркалката, докато се сгъсти и стане пухкава. Добавете пудра захар (по избор) и още веднъж разбийте, този път на бавни обороти. Не прекалявайте с разбиването, за да не получите... масло.
Ако искате битата сметана да е по-издръжлива и по-добре да запазва формата си, към неголямото количество разбита сметана добавете лъжичка желатин, разтворен в 2-3 лъжички вода, разбийте за кратко, а след това прехвърлете в купа с останалата сметана и разбийте всичко.