Тук представяме оригинални рецепти за поръска, с които можете да украсявате кафето си.
Как се приготвя поръската?
- Поръска от шамфъстък (зелена):
Съставки:
10 гр. несолен шамфъстък
Приготвяне: Обелете шамфъстъка от черупките и поставете в блендер. Смелете шамфъстъка до получаване на прахообразна консистенция. Над чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или с ръце.
- Ментова поръска (зелена):
Съставки:
5-6 пресни листенца мента
2 лъжици захар
Приготвяне: Стрийте ментата в хаванче. Сложете захарта в купа, добавете ментата и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато захарта получи хомогенен зелен цвят. Така приготвената захар пресипете в тава или върху поднос, покрийте с кърпа и оставете да се изсуши. Готовата ментова поръска пресипете в буркан. Над чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или с ръце.
- Пикантна поръска (кафява):
Съставки:
1/2 лъжичка канела
1/4 лъжичка джинджифил на прах
1/2 лъжичка кафява захар
Приготвяне: Смесете старателно канелата, джинджифила и захарта в купа. Върху чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или ръце.