Back to overview

ПОРЪСКА ЗА КАФЕ

Необходими продукти и аксесоари:

Тук представяме оригинални рецепти за поръска, с които можете да украсявате кафето си.

Как се приготвя поръската?

- Поръска от шамфъстък (зелена): 

Съставки: 

10 гр. несолен шамфъстък

Приготвяне: Обелете шамфъстъка от черупките и поставете в блендер. Смелете шамфъстъка до получаване на прахообразна консистенция. Над чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или с ръце.

- Ментова поръска (зелена):

Съставки: 

5-6 пресни листенца мента

2 лъжици захар

Приготвяне: Стрийте ментата в хаванче. Сложете захарта в купа, добавете ментата  и разбъркайте добре с дървена лъжица, докато захарта получи хомогенен зелен цвят. Така приготвената захар пресипете в тава или върху поднос, покрийте с кърпа и оставете да се изсуши. Готовата ментова поръска пресипете в буркан.  Над чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или с ръце.

- Пикантна поръска (кафява):

Съставки:

 1/2  лъжичка канела

 1/4  лъжичка джинджифил на прах

 1/2   лъжичка кафява захар

Приготвяне: Смесете старателно канелата, джинджифила и захарта в купа. Върху чашата с ледено кафе поставете шаблон и пресипете поръската през него с помощта на лъжичка или ръце.